Αρ. Πρωτ. 003

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2023

Προς : Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μεσογείων Μ119, 115 26 Αθήνα

Υπόψη : Τμήμα Διαχείρισης Αγριας Ζωής και Θήρας

Email : diaxeirisidason@prv.ypeka.gr

Γραφείο Υφυπουργού Περιβάλλοντος

Email : secmin@ypen,gr

Κοινοποίηση : Όπως Πίνακας Αποδεκτών

Θέμα : Περί της συγκρότησης ομάδων δίωξης αγριόχοιρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων του υπερπληθυσμού τους

Αξιότιμες κυρίες / Αξιότιμοι κύριοι,

Ανελλιπώς όσο και αναμενόμενα, επιστρέφει πάλι στο προσκήνιο η γνωστή αλλοπρόσαλλη προσπάθεια «θεσμοθέτησης» του κυνηγιού των αγριόχοιρων που εισέρχονται σε αστικές και περιαστικές περιοχές, σε συνέχεια σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που εκδόθηκε στα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, συγκροτούνται ομάδες «έμπειρων» κυνηγών σε όλη την χώρα με στόχο «την απαλλαγή δήμων και οικισμών από τις καθημερινές επικίνδυνες εισβολές (αγριόχοιρων) σε πλατείες, δρόμους, παιδικές χαρές και γειτονιές» (sic !!!), με πρώτη την Αττική και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αχαρνών που αναλαμβάνει το «έργο» σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πάρνηθας (sic !!!).

Επειδή σε όλες τις πολιτείες που σέβονται τον εαυτό τους :

1. Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται μέσω προγράμματος προληπτικής καταγραφής – εν είδη «ρυθμιστικού» – πληθυσμών και υπερπληθυσμών των αγριόχοιρων σε όλη την επικράτεια της χώρας.

2. Σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα συντάσσεται η πλέον ορθολογική μελέτη διαχείρισης των πληθυσμών τους που εκκινεί από την μαζική στείρωση των ζώων – όπου δυνατό – και καταλήγει στον προγραμματισμό της παγίδευσης και της μεταφοράς τους σε άλλες περιοχές ή και στην απάλειψη τους ως τελευταίο μέτρο και όπου κρίνεται επιστημονικά αναπόφευκτη.

3. Στις περιπτώσεις που επιβάλλεται ως αναπόφευκτη η απάλειψη των ζώων δεν παρεμβαίνουν ομάδες – έτσι γενικά – «έμπειρων» κυνηγών αλλά ομάδες οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί μετά την παρακολούθηση ειδικού σεμιναρίου σχετικού με το είδος της παρέμβασης κυρίως σε κατοικημένες περιοχές.

4. Η όλη επιχείρηση λαμβάνει χώρα με ευθύνη πρώτα της Αστυνομίας – δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα σε κατοικημένες περιοχές – και στη συνέχεια του Δασαρχείου.

5. Η όλη επιχείρηση συνοδεύεται από την προληπτική λήψη όλων εκείνων των μέτρων που συνδράμουν στην μη προσέλκυση των ζώων σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές – απαγόρευση της ανεξέλεγκτης έκθεσης απορριμμάτων, συστηματική απομάκρυνση των απορριμμάτων τις απογευματινές ώρες (περίπου στην δύση του ηλίου) κ.λπ.

Το Δίκτυο για την Προστασία της Αγρίας Ζωής – Save Wild και οι οργανώσεις που το συγκροτούν και το απαρτίζουν, καλούν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να αναστείλουν πάραυτα όλα αυτά τα «εύθυμα» – και άκρως επικίνδυνα, περί «έμπειρων κυνηγών σε πλατείες, δρόμους, παιδικές χαρές και γειτονιές», να εγκαταλείψουν το προσφιλές ημίμετρο του κυνηγιού – και μάλιστα επιδοτούμενου – ως μόνη λύση (sic !!!) και να θέσουν επί τάπητος ένα σοβαρό προγραμματισμό της αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του αγριόχοιρου όπως παραπάνω. Γιατί, «σε πλατείες, δρόμους, παιδικές χαρές και γειτονιές» δεν πυροβολούν από τις 6 έως τις 9 το πρωί, έστω και με την συμπαθή παράσταση του Δασαρχείου !!!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής

Λεωφόρος Μεσογείων 207, Αθήνα 11525

2. Περιφερειάρχης Αττικής

Λεωφ. Συγγρού, 15-17, 11741 Αθήνα

3. Δασαρχείο Πάρνηθας

Θρακομακεδόνων 142, Αχαρνές 136 72

4. Δήμος Διονύσου

5. Δήμος Αχαρνών