Την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του Υφυπουργού ΥΠΕΝ Γ. Αμυρά με εκπροσώπους της ομάδας των 7 Φορέων που συγκροτούν την “Συνεργασία Φορέων για την  Άγρια Ζωή και το Περιβάλλον”. Την ομάδα εκπροσώπησαν η Νατάσσα Μπομπολάκη και ο Γιώργος Δημητρίου. 

Κύρια θέματα της συνάντησης αποτέλεσαν η προβληματική του εμπορίου άγριας και εξωτικής ζωής στη χώρα μας, η θεσμοθέτηση της απαγόρευσης εισαγωγής, κατοχής, αναπαραγωγής  και χρήσης κητωδών και της αναγκαιότητας στήριξης των όποιων προσπαθειών δημιουργίας κέντρων  θαλάσσιας  περίθαλψης δελφινιών, η ανάγκη θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής παρουσίας νομοκτηνιάτρου στις περιπτώσεις εκβρασμού νεκρών χελωνών και κητωδών και τέλος η πρόσφατα θεσμοθετημένη ιερακοθηρία και η εκτέλεση παραστάσεων με χρήση αρπακτικών.

 Κατά τη συζήτηση :

1. Πληροφορήσαμε τον Υφυπουργό για το νέο γαλλικό νομοσχέδιο για τα κατοικίδια και την άγρια φύση και του παραδώσαμε σχετικό ενημερωτικό κείμενο.

2. Τέθηκε θέμα και ζητήθηκε η απαγόρευση πώλησης εξωτικών ζώων και άλλων ειδών άγριας φύσης ,όπου ο κ. Υπουργός, μας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για το θέμα αυτό σε δύο κατευθύνσεις σε συνεργασία με την αστυνομία:

α. Στην κατεύθυνση της εφαρμογής προγράμματος διαρκούς ελέγχου του ελληνικού κυβερνοχώρου – με χρήση των κατάλληλων αλγορίθμων – έτσι ώστε σελίδες που διαφημίζουν εξωτικά είδη και είδη άγριας φύσης ή προωθούν παράνομες πωλήσεις, να «κατεβαίνουν» άμεσα.
β. Στην κατεύθυνση του διαρκούς ελέγχου – μέσω της αστυνομίας – των χώρων που διακινούνται παράνομα είδη άγριας φύσης με έμφαση στο παζάρι του Σχιστού.
γ. Ενημερώθηκε για τη «θετική λίστα» πώλησης τέτοιων ζώων και αναλάβαμε να του στείλουμε σχετική πρόταση.

3. Συζητήθηκε η πρόταση , που αποτελεί θέση όλης της φιλοζωικής κοινότητας, για απαγόρευση εισόδου, κατοχής και αναπαραγωγής κητωδών και αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα χωρών, όπως η Κύπρος και η Ιταλία, του παραδώσαμε δε χρήσιμο προς τούτο υλικό .Θεωρούμε , ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση.

4. Στο πλαίσιο της συζήτησης μας ενημέρωσε επίσης ότι :

α. Προσπαθεί να ενεργοποιήσει την υπάρχουσα Αστυνομία Περιβάλλοντος που ανήκει στη Γ.Α.Δ.Α..
β. Είναι σε επεξεργασία νομοσχέδιο που θα προβλέπει την παρουσία νομοκτηνίατρου στις περιπτώσεις εκβρασμού νεκρών κητωδών και χελωνών – σε απάντηση του αιτήματος που του θέσαμε.

5. Συζητήθηκε το θέμα της χρήσης αετού στα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, δεν γνώριζε  την ανακοίνωση της  διοίκησης της ομάδας και φυσικά δήλωσε, ότι κάτι τέτοιο το απαγορεύει η νομοθεσία μας και δη ο νόμος 4830/21 . 

6.Τέθηκε στο τραπέζι το θέμα της ιερακοθηρίας γενικότερα και ξεκίνησε μια πρώτη συζήτηση ,που θα συνεχιστεί για την απαρχαιωμένη αυτή χρήση των αρπακτικών πτηνών πτηνών.

Οι 7 Περιβαλλοντικοί Φορείς και ταυτόχρονα Φορείς για τα Δικαιώματα των Ζώων, που συγκροτούν την “Ομάδα Συνεργασίας Φορέων για την Άγρια Ζωή και το Περιβάλλον”, αφήνουν πλέον ένα γερό αποτύπωμα σε ένα χώρο που μέχρι τώρα μονοπωλούσαν με τις θέσεις τους οι κυνηγοί και οι οργανώσεις τους .

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΒΙΟΠΟΙΚΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΝΑΞΟΥ
ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΛΚΥΟΝΗ Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων