Προς

  • Πρόεδρο ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Δ. Μελισσανίδη
  • Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑΕ ΑΕΚ

Κοινοποίηση

  • Εμπορική Διεύθυνση & Marketing
  • Νομική Υπηρεσία

Θέμα: Εγκαίνια γηπέδου με τη συμμετοχή αετού

Αξιότιμοι κκ,

Ενημερωθήκαμε από ανάρτησή σας σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης και συγκεκριμένα στο λογαριασμό σας στο twitter1 για την χρήση “εκπαιδευμένου” αετού στα εγκαίνια του νέου γηπέδου σας. Κατανοούμε απόλυτα τον παραλληλισμό με το έμβλημα της ομάδας σας, όμως θα πρέπει να «κοιτάξετε» και λίγο πιο μακριά.

Η χρήση ζώων σε θεάματα απαγορεύεται, πόσω μάλλον άγριων ζώων, ακόμη και αν έχουν γεννηθεί σε αιχμαλωσία. Σύμφωνα με το Νόμο 4830/2021, Κεφ. Θ’, Άρθ. 23, παρ. 2 «Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε κάθε είδους παραστάσεις, μη εξαιρουμένων των εκπαιδευτικών παραστάσεων.».

Η πραγματοποίηση του θεάματος που εξαγγείλατε εμπίπτει στον προαναφερθέντα νόμο, η παρακολούθηση του show είναι εμμέσως πλην σαφώς με καταβολή εισιτηρίου, ίσως όχι στα εγκαίνια αλλά στους ποδοσφαιρικούς αγώνες πάντα, και άρα το καθιστά παράνομη δραστηριότητα.

Εκτός όμως από το πρόσταγμα του νόμου, με αυτή σας την επιλογή για θέαμα δίνεται κάκιστο παράδειγμα, ότι η εκμετάλλευση των ζώων για δική μας διασκέδαση είναι αποδεκτή, κάτι που μακροπρόθεσμα επιφέρει αρνητικές συνέπειες με κακοποιητικές συμπεριφορές ανθρώπων απέναντι σε ζώα.

Να επισημάνουμε ότι πρόκειται για άγριο ζώο το οποίο θα εμφανιστεί μπροστά σε ένα κατάμεστο, σας ευχόμαστε και είμαστε σίγουροι, γήπεδο, κάτι που όλοι γνωρίζουμε τί αυτό επιφέρει όσον αφορά το θόρυβο και τα όσα συνεπάγονται από την τόση κοσμοσυρροή και ιδίως σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα. Όσο καλά «εκπαιδευμένο» και αν είναι ένα άγριο ζώο, το στρες και η σύγχυση που θα υποστεί θα είναι πολύ μεγάλο.

Τα άγρια ζώα, ακόμη και αν είναι γεννημένα στην αιχμαλωσία, δεν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά με τον άνθρωπο παρά μόνο εάν ζουν στην άγρια φύση, στον οικότοπό τους.

Μας γέμισε χαρά και ελπίδα για το μέλλον η δράση της ποδοσφαιρικής σας ομάδας να προωθήσει αδέσποτα κουταβάκια προς υιοθεσία. Όμως η ανακοίνωσή σας αυτή για τη χρήση αετού στα θεάματα των εγκαινίων, αντιστρέφει την προηγούμενη δράση σας στην ακριβώς αντίθετη πλευρά.

Η ομάδα σας είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και δίνει παράδειγμα σε πολλούς ανθρώπους και κυρίως σε νέους. Ήμαστε σίγουροι ότι η εκμετάλλευση των υπόλοιπων ζωντανών πλασμάτων που ζουν γύρω μας και η εις βάρος τους διασκέδασή μας δεν είναι μέσα στις δράσεις που θα θέλατε να προωθήσετε και να δώσετε ως παράδειγμα στους εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς και υποστηρικτές σας.

Με την ελπίδα να ακυρωθεί αυτή η κακοποιητική δράση αναμένουμε νέα ανακοίνωσή σας.

Αν παρ’ ελπίδα συνεχίσετε να επιμένετε στην πραγματοποίηση του show θα ζητήσουμε αρμοδίως την τήρηση της νομοθεσίας.

Φιλικά,

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΒΙΟΠΟΙΚΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΝΑΞΟΥ
ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΛΚΥΟΝΗ Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων
ΕΚΠΑΖ Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων

1https://twitter.com/AEK_FC_OFFICIAL/status/