Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Αθήνας και πολλών άλλων δημων της Αττικής εκπλήσσονται δυσάρεστα, βλέποντας κυριολεκτικά καρατομημένα τα δέντρα στις πλατείες και στους δρόμους.
Οι χώροι πρασίνου με τα μεγάλα δέντρα και τα πουλιά που ζουν και φωλιάζουν στον αστικό ιστό αποτελούν σημαντικότατα συστατικά στοιχεία της φύσης μέσα στις πόλεις. Τα δέντρα προφέρουν πλήθος οικοσυστημικών υπηρεσιών: ρύθμιση του μικροκλίματος, απορρόφηση αέριων ρύπων, αισθητική απόλαυση, προστασία από τις πλημμύρες κλπ. Επιπλέον, κατά τους εαρινούς μήνες αποτελούν για τα περισσότερα πουλιά της πόλης θέσεις φωλιάσματος.
Οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των χώρων πρασίνου και για τη φροντίδα των δέντρων φαίνεται να αγνοούν τελείως όλα τα παραπάνω. Τα δέντρα κλαδεύνται έτσι που να μένει σχεδόν μόνο ο κορμός, αφαιρείται όλη η κόμη τους και μάλιστα σε εποχή που ήδη τα πουλιά έχουν φωλιές και νεοσσούς.
Επίσης, η νέα “Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030” της Ευρωπαικής Ενωσης για πρώτη φορά αναγνωρίζει τόσο ξεκάθαρα τη σημασία του αστικού περιβάλλοντος στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, κάνει λόγο για την ανάγκη οικολογικού προσανατολισμού των αστικών περιοχών και θέτει ως στόχο να επιστρέψει η φύση στις πόλεις.
Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε απαραίτητο να αλλάξει άμεσα η προσέγγιση του
ζητήματος του αστικού πρασίνου από τους Δήμους και την πολιτεία.
Συγκεκριμένα ζητάμε:
- Όλοι όσοι αναλαμβάνουν εργασίες κλαδέματος δέντρων από τους δήμους πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση – να έχουν διδαχθεί τεχνικές δενδροκομίας.
- Να καταρτιστεί ένας οδηγός για τις κλαδεύσεις ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να εφαρμόζεται από όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που προβαίνουν σε κλαδέματα.
Ο οδηγός αυτός σε γενικές γραμμές πρέπει να ορίζει:
α) ποια είδη δέντρων πρέπει να κλαδεύονται στο αστικό περιβάλλον και πότε σύμφωνα με τις
αρχές δενδροκομίας,
β) τους ενδεδειγμένους τρόπους κλαδέματος ώστε τα δέντρα να διατηρούν την υγεία τους και ταυτόχρονα τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν (ρύθμιση μικροκλίματος, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διατήρηση των αισθητικών και οικολογικών τους λειτουργιών). - Επίσης, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να απαγορευτεί οποιοδήποτε κλάδεμα δέντρων κατά την περίοδο της φωλεοποίησης των πουλιών, δηλαδή κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Μάϊο.
Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις:
1. Αλκυόνη
2. ΑΝΙΜΑ
3. Αρίων
4. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
5. Δίκτυο για την Προστασία της Άγριας Ζωής – SaveWild
6. Δράση για την Άγρια Ζωή
7. Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
8. Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
9. Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
10. Εταιρεία Φίλων Εθνικού Κήπου
11. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ – ΠΑΤΡΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ “Ο ΝΗΡΕΑΣ”
12. Ιάνθη
13. Καλλιστώ
14. Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Φιλοπάππου.
15. ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ
16. Οικολογική Συμμαχία
17. Οικολογική Αφύπνιση-Natura di Zante
18. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
19. Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία
20. Παρατηρητήριο Πειραϊκής
21. Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων – ΡΟΗ
22. Τουλίπα Γουλιμή
23. Φιλοδασική Ένωση Αθηνών
24. Φίλοι της Φύσης
25. Cut it Right – Ενεργοί Πολίτες για την Προστασία των Δέντρων
26. Mamagea
27. Medasset
28. MedINA
29. Mom
30. SaveYourHood