Προσωρινά αποτράπηκε το κυνήγι του Πλατωνιού στην Ρόδο από τον υφυπουργό κο. Αμυρά, από τις ακραίες και επικίνδυνες φωνές του Δήμου Ρόδου που μιλούσαν για κυνήγι και στείρωση του Πλατωνιού.

Το πλατωνι είναι είδος ελαφιού και στην Ελλάδα ο μοναδικός ελεύθερος πληθυσμός βρίσκεται στην Ρόδο και έχει ιδιαίτερη γενετική ταυτότητα, καθώς διαφέρει γενετικά από άλλα πλατώνια της Ευρώπης και της Μικράς Ασίας.

Είναι κινδυνεύον (ΕΝ) και προστατεύεται απο την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει το κυνήγι του σύμφωνα με το Νομοθετικό διάταγμα 86/1969, όπως επίσης συμπεριλαμβάνεται στην σύμβαση της Βέρνης.

Το είδος απειλείται από λαθροθηρία, ατυχήματα με οχήματα και δηλητηριασμένα δολώματα.

Οι ζημιές που προκαλούν τα πλατώνια στην Ρόδο δεν είναι απόλυτα δική τους ευθύνη αλλά από άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όπως:

1. Ενώ υπάρχει σήμανση για τα ελάφια και ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας ορίζει ανώτατο όριο τα 50 χλμ/ώρα τα οχήματα κινούνται με ταχύτητες που φτάνουν ακόμα και τα 120 χλμ/ώρα, οπότε είναι αδύνατον να φρενάρουν απότομα και φτάνουμε να έχουμε περίπου 20 προσκρούσεις – ατυχήματα με οχήματα ανά χρονιά.

2. Λόγω των πυρκαγιών των τελευταίων ετών έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν σε άλλα σημεία του νησιού. Τα τελευταία 35 χρόνια οι καμένες εκτάσεις στη Ρόδο ανέρχονται σε 483.504 στρέμματα σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο δασολόγος και πρ. Διευθυντής Δασών και πρ. Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Ν. Θεοδωρίδης. Είναι φυσικό η καταστροφή αυτή να μην αφήσει ανεπηρέαστη τη ζωή και συμπεριφορά του ελαφιού της Ρόδου.

3. Γίνεται μια υπερβολική υπερβόσκηση από ελεύθερα εκτρεφόμενα ζώα (αιγοπρόβατα) στις περιοχές που υπάρχουν τα πλατώνια. Ο αριθμός των αδέσποτων αιγοπροβάτων φαίνεται να ξεπερνά τις 70.000 άτομα σε όλο το νησί, ενώ πολλά από αυτά μπορούμε να τα δούμε ακόμα και σε αναδασωτέες περιοχές, σε καλλιέργειες και σε άλλα μέρη του νησιού που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

4. Έχουν καταγραφεί πλατώνια να κατεβαίνουν να πιουν νερό ακόμα και από τα μπεκ από λάστιχα ποτίσματος ενώ ταυτόχρονα κάποιοι έχουν περιφράξει δημόσιας έκτασης πηγές νερού για να πηγαίνουν τα κοπάδια τους να πίνουν νερό, μη επιτρέποντας στα πλατώνια να έχουν πρόσβαση.

5. Οι ζημιές που αναφέρονται σε καλλιέργειες πολλές φορές έχουν αποδειχθεί ότι δεν ήταν από τα πλατώνια αλλά από αιγοπρόβατα. Σαφώς υπάρχουν και από Πλατώνια κάποιες ζημιές αλλά είναι πολύ μικρότερες από αυτό που θέλουν να δείξουν κάποιοι γεωργοί.

Και πέρα από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις είναι εύλογο ερώτημα γιατί δεν υπάρχουν οι εξής μελέτες;

1. Δημόσια αναρτημένη η μελέτη απογραφής του πληθυσμού των πλατωνιών στο νησί της Ρόδου.

2. Μελέτη εκτίμησης της βοσκοϊκανότητας των περιοχών που υπάρχουν τα πλατώνια.

3. Μελέτη απογραφής του πληθυσμού των ελεύθερων εκτρεφόμενων ζώων (αιγοπρόβατα) που βόσκουν στις ίδιες περιοχές με τα πλατώνια.