Από τον Ιανουάριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του ίδιου έτους παρατηρήθηκαν θάνατοι πολλών δεκάδων Φοινικοπτέρων στους προστατευόμενους υγροτόπους κυρίως του Αγίου Μάμα Χαλκιδικής καθώς και της Επανομής και του Αγγελοχωρίου Θεσσαλονίκης.
Στην πλειοψηφία τους εντοπίζονταν νεκρά, ενώ έντεκα Φοινικόπτερα μεταφέρθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση στο κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων που λειτουργεί η οργάνωση «Δράση για την άγρια ζωή». Σε όλα τα Φοινικόπτερα αυτά έγινε ακτινολογικός έλεγχος όπου διαπιστώθηκε η παρουσία θραυσμάτων από σκάγια στο στομάχι. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα έθεσε σοβαρή υποψία τοξίκωσης από μόλυβδο.
Δυστυχώς κανένα από τα παραπάνω ζώα δεν επιβίωσε. Η νεκροτομική εξέταση επιβεβαίωση την παρουσία σκαγιών στο στομάχι έπειτα από κατάποση, ενώ στα μισά από αυτά διαπιστώθηκαν τοξικά επίπεδα μολύβδου στο αίμα – με εξετάσεις μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, δεν έγινε ολοκληρωμένη έρευνα στην περιοχή, από μέρους του κρατικού μηχανισμού, για τη διαπίστωση ή μη επικίνδυνων συγκεντρώσεων μολύβδου τόσο στο περιβάλλον όσο και στα νεκρά ζώα.
Σημειώνεται ότι διαπιστώθηκε σοβαρό έλλειμμα ως προς τα αρμόδια κρατικά εργαστήρια για τις αναλύσεις σε αίμα αλλά και ιστούς νεκρών ζώων. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η χρήση μολύβδινων σκαγιών για το κυνήγι στους υγροτόπους έχει απαγορευτεί από το 2013 στη χώρα μας, λόγω των σοβαρών επιπτώσεων του μολύβδου στους υδρόβιους οργανισμούς, στην ορνιθοπανίδα και τελικά στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας.