Στις 24 Αυγούστου 7 Περιβαλλοντικοί Φορείς συναντήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις τους για το κυνήγι μετά τις αφύσικες συνθήκες που δημιούργησαν οι μεγάλης διάρκειας καύσωνες, οι πρωτόγνωρες καταστροφικές πυρκαγιές, ακόμα και σε μέρη της Βόρειας Ελλάδας, και η παρατεταμένη λειψυδρία, γεγονότα με σοβαρά αρνητικές επιπτώσεις στην άγρια ζωή.

Η καταστροφή των οικοσυστημάτων, η έλλειψη τροφής και νερού, άφησε πίσω της ζώα αποκαμωμένα και εξαντλημένα. Οι Φορείς εκφράσανε την έντονη έκπληξή τους για το γεγονός ότι δεν αναβλήθηκε η έναρξη της κυνηγητικής περιόδου και ότι δεν έχει ακόμα απαγορευτεί το κυνήγι σε όλες τις πληγείσες περιοχές για πολλά έτη, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ε.Ε., τονίζοντας ότι η κυνηγητική δραστηριότητα θα αποδεκατίσει ό,τι σώθηκε από τις φωτιές.

Οι Φορείς παρουσίασαν στον Υφυπουργό τους βάσιμους και επιστημονικά αποδεδειγμένους προβληματισμούς τους, με κύριους άξονες:

  • Τα σημαντικά προβλήματα που προκαλεί το κυνήγι τη μεταναστευτική περίοδο των πουλιών, μια φάση της ζωής τους στην οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και κουρασμένα, αφού διασχίζουν νέους, άγνωστους τόπους γεμάτους από κινδύνους. Ειδικά φέτος, τα πουλιά αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της λειψυδρίας, με δυσκολία να βρουν νερό και τροφή σε ολόκληρη την περιοχή της νότιας Ευρώπης. Οι καμένες νεκρές εκτάσεις θα τα υποχρεώσουν σε μεγαλύτερες μετακινήσεις και η επιβάρυνση από το κυνήγι θα επιφέρει σημαντική μείωση του πληθυσμού τους. Λόγω αυτών των τρομερών περιβαλλοντικών αντιξοοτήτων, προτάθηκε η Αρχή Προφύλαξης για τη διατήρηση των πουλιών για τη φετινή χρονιά.
  • Τη μεγάλη όχληση που προκαλεί το κυνήγι εν μέσω της τουριστικής περιόδου σε όλη τη χώρα, με παράπονα να καταφθάνουν από παντού.

Το κυνήγι είναι ασυμβίβαστο με άλλες δραστηριότητες στην ύπαιθρο, όπως η παρατήρηση άγριων ζώων (πουλιών κ.λπ.), η πεζοπορία/περιήγηση, η ορεινή ποδηλασία, η φωτογράφηση της άγριας φύσης, η ορειβασία και πολλές άλλες, όπως ακόμα και μια απλή βόλτα οικογενειών στη φύση.

Για τους παραπάνω λόγους οι Φορείς ζητήσανε πρωτίστως από τον Υφυπουργό:

  • Την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου πανελλαδικά στα μέσα του Οκτωβρίου.
  • Την απαγόρευση του κυνηγιού στους νομούς Αττικής και Ευβοίας για 5 τουλάχιστον χρόνια, όπως αντίστοιχα και σε όλες τις καμένες περιοχές της Ελλάδας.
  • Την οριοθέτηση των απαγορευμένων για τη θήρα εκτάσεων σε απόσταση 30 χλμ. από τις καμένες ζώνες, καθώς τα εναπομείναντα ζώα θα μετακινηθούν στις γειτονικές περιοχές και θα χρειαστεί χρόνος για να καταφέρουν να προσαρμοστούν.
  • Τον περιορισμό, με τη θέσπιση κατάλληλων κριτηρίων, της μετακίνησης των κυνηγών από τις καμένες περιοχές σε άλλες, ώστε να μη δημιουργηθούν δυσανάλογες πιέσεις στα άλλα φυσικά οικοσυστήματα της χώρας.

Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι στόχος του είναι να επαναπροσδιοριστούν τα μέχρι σήμερα ισχύοντα για το κυνήγι, κάτω από μια άλλη οπτική και σύμφωνα με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές εμπειρίες και πρακτικές και ότι κατανοεί το ασύμβατο του κυνηγιού με τις άλλες δραστηριότητες στη φύση. Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι έγινε και η μεταφορά των Δασαρχείων στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Όμως, παρότι εξέφρασε την κατανόηση του για τα αιτήματα των Φορέων, δεσμεύτηκε μόνο ότι:

  • Θα προχωρήσει στην απαγόρευση του κυνηγιού στις καμένες εκτάσεις για 7 χρόνια. Σύμφωνα με τις κατάλληλες οδηγίες του Υπουργείου, τα Δασαρχεία θα καθορίσουν με αυστηρά κριτήρια τις περιοχές απαγόρευσης της θήρας.
  • Οι Περιβαλλοντικοί Φορείς, που υπογράφουν το παρόν, θα συμμετέχουν πλέον με θεσμικό τρόπο στη διαβούλευση για τις ετήσιες ρυθμιστικές θήρας και στον διάλογο περί θήρας, που θα ξεκινήσει από το μηδέν με δεδομένα την κλιματική κρίση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Ο Υφυπουργός συμφώνησε στην αναγκαιότητα να δημιουργηθεί στο ΥΠΕΝ τμήμα συντονισμού και διάσωσης της άγριας ζωής σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων και στην ίδρυση κέντρου περίθαλψης άγριων ζώων από φυσικές καταστροφές, που θα το λειτουργούν ΜΚΟ με έξοδα καλυμμένα από το Υπουργείο. Τέλος, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δοθούν ανακριτικά καθήκοντα στους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, αναγνωρίζοντας την έλλειψη φύλαξης από το εκτεταμένο παράνομο κυνήγι.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΝΑΞΟΥ
ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΛΚΥΟΝΗ Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων